Wybór dystrybutora kawy – na co zwrócić uwagę?

  • By
  • Grudzień 9, 2019
  • 0 Comments

Prawie każdy z nas jest fanem gorącego i esencjonalnego napoju jakim jest kawa i czy to w domu, czy w pracy lubimy sięgnąć po klasyczna filiżankę kawy. Najlepiej jeśli mamy dostęp do dobrego dystrybutora kawy, który zaparzy nam najlepszy napój, jednak nie każdy z nas wie, jakie powinno być to urządzenie.

Czy istnieje jeden, idealny dystrybutor kawy? Z pewnością nie. Stawiając na wygodę, warto postawić pewnie na ekspres automatyczny, gdyż ten nie tylko parzy pyszną kawę, ale też jest łatwy w obsłudze. Ograniczeniem jest tutaj to, że ten przygotuje dla nas jedynie espresso. Kiedy nie taki rodzaj kawy jest naszym ulubionym, o wiele lepiej zdecydować się na przelewowy ekspres. Zanim jednak wybierzemy, przeanalizujmy najważniejsze kwestie wyboru dystrybutora kawy do biura lub do domu.

Istota typu kawy

Ziarna i kapsułki to dwie możliwości dla ekspresów ciśnieniowych. Stawiając na ziarna, pamiętajmy o tym, że nie ogranicza nas tylko jeden producent. Jeśli dobrze poszukamy, możliwością będzie nawet najlepsza kawa na świecie! To także szansa poczynienia pewnych oszczędności, a w przeciętnej wielkości biurze parzy się przynajmniej 15 kaw na dzień. Nawet jeśli zbytnio nie znamy się na kawie, z pomocą przyjdzie nam chociażby ranking kawy ziarnistej.

Ekspresy na kapsułki również mogą nas zachęcać pewnymi zaletami a jako, że nie mają one młynka, charakteryzują się cichym działaniem. Jest to jednak rozwiązanie opłacalne wyłącznie w sytuacji, kiedy będzie on wykorzystywany przez nas tylko od czasu do czasu. Zaparzy on dla nas małą czarną, ale jeśli wolimy inne konfiguracje, możemy wybrać model ze spieniaczem mleka.  

Zwróćmy uwagę na ciśnienie

Ciśnienie jest siłą, którą napotka woda po podgrzaniu, kiedy ta przepływa przez zmielone już ziarna. Jeżeli mowa o parzeniu espresso, konieczne jest 9 barów ciśnienia. Spora część producentów podaje, że ich urządzenia osiągają nawet 15 barów, jednak jest to ich wartość maksymalna. Kiedy dany sprzęt przejawia zatem mniej niż 10 barów, nie warto na niego stawiać.

Spienianie mleka – co warto wiedzieć?

Zdecydowana większość osób, o wiele bardziej lubi kawę z dodatkiem mleka. W związku z tym, istotnym elementem będzie wybór systemu spieniania mleka do dystrybutora kawy do firmy. Można wyłonić tutaj trzy najciekawsze propozycje. W pierwszej, z urządzenia wystaje specjalna rurka, która wypuszcza parę pod ciśnieniem, dzięki temu mleko może się podgrzać i spienić. W innym systemie, dochodzi do zaciągania mleka przez urządzenia i wewnątrz jest podgrzewane oraz spieniane, a później wlewane do naczynia z kawą. Trzecią, nieco zapomnianą opcją jest zewnętrzny spieniacz do mleka, dzięki któremu szybko podgrzejemy mleko, uzyskując bardzo puszystą, mleczną piankę.

Category: Uncategorized